G. Gavaleshko BLOG
Як розповісти друзям що таке Біткоін

Багато хто з нас чув про Біткоіни. А ті хто вже користуються ними, називають це найкращим досягненням.

Чому ж тоді складно зробити так, аби у наших друзів була б хоч половина нашого етузіазму?

Ця коротка стаття покликана охопити п'ять тем, які треба опанувати для залучення людей до біткоінів / крипто революції.

Як розповісти друзям що таке Біткоін

Не ускладнюйте

Ви можете подумати що випалювання таким жаргоном як "децентралізація", "блок винагороди", "сатоші" у ваших перших кількох реченнях, коли ви пояснюєте що таке біткоін, звучить круто. Але ваші співрозмовники так не думатимуть. Як тільки це попало в їхню готову, все - ви їх втратили. І ви можете не зрозуміти коли це сталося, тому що вони не скажуть вам про це.

Коли пояснюєте нову точку зору і слова... зберігайте простоту! Фраз на кшталт "Чи ти зрозумів?", "Чи ти згоден?", "Ти зі мною?" може бути недостатньо. Переконайтеся що ваша аудиторія з вами на кожному кроці пояснення. І якщо ви разом застрягли на якомусь моменті - це чудово! Тут якраз те місце, де починаєтсья справжне навчання.

Будьте терплячі

Більшість з нас не "в'їжджають" в перший раз, коли почули про біткоіни. Вивчення цієї теми є складною, не тільки тому що є нові слова та технологія, але й тому що вона кидає виклик переконанням, які люди мали все своє життя. Я знаю що це захоплююче і вам кортить розповісти всім про все, але сфокусуйтеся на маленьких частинках і з'ясуйте що вашим друзям найцікавіше та зосередьтеся на цьому.

У певному сенсі нашим попередникам було набагато простіше, тому що більшість інформації, яка була тоді доступною, була корисна. Сьогодні ж новачок повинен розгрібати океани непотрібної інформації, попадатися на приманки шахраїв в інтернеті, в надії отримати достовірні дані. Допоможіть їм зорієнтуватися на цьому мінному полі, даючи правильну інформацію.

Дайте вашим знайомим час щоб обробити інформацію і заохочуйте їх продовжувати й далі з вами розмову про це.

Знайте коли давати нову порцію інформації

Для інтузіастів біткоіна дуже просто поділитися досвідом та відповісти на питання, в той час, коли інші не розуміють концепцію.

Якщо ви відчуваєте що обговорення йде в нікуди, будьте готові відступити. Не кожен хоче відкривати для себе найкращі речі одразу вже і тут.

Для Біла Гейтса чи Уорена Бафета дуже легко отримати увагу до своєї розмови, коли вони говорять про гроші, але у порівнянні з ними, у вас просто немає шансів. Перед тим як почати переконувати у чому-небудь вам потрібно зрозуміти як ви сприймаєтеся аудиторією. Чи звертаються люди до вас за порадою? Чи ви той, хто завжди має божевільну ідею?

Розуміння того, як ви виглядаєте перед, під час та після вашої розмови, допоможе сформувати вам ваш підхід. Деякі люди просто не захочуть бачити вас як авторитет в цій темі. Це нормально. Важливим для розуміння є те, що можливо вони хочуть просто поговорити, а ви перетворюєте цю розмову на лекцію. Просто дайте зрозуміти що ви в цій темі, і якщо ви відкриті і приємні для співрозмовника, то він сам попросить вас розповісти про це.

Ніколи не сперечайтеся

Ми біткойнери маємо всі відповіді. Ми вже чули про всі аргументи проти біткоіна сотні разів, не потірбно витрачати час на спростування помилок, які розповсюдив хтось некомпетентний.

- "Нацбанк - це суцільне шахрайство."

- "Ні, уряд не може просто взяти і вимкнути біткоіни."

- "Ні, біткоіни ніколи не були зламані (хакерами)."

Навіть якщо нам здається що ми робимо фантастичні речі, показуючи нашим знайомим реальну картину світу, в цей момент співрозмовник, більше ніж коли-небудь, відчуває що ми атакуємо / зазіхаємо на їхні сформовані погляди на життя. Мудрим висловом є "Кого переконали проти його волі, всеодно залишається при своїй думці, навіть якщо вона помилкова." Підійти до переконань людей як бик до воріт - не є найкращим підходом. Що ж тоді?

Почніть з пошуку спільної бази, а не йдіть чолом до чола. Незалежно від того хто ваш співрозмовник, зацікавлений він у бізнесі, благодійності, історії чи мистецтві, є безмежна кількість біткоін та блокчейн (blockchain) прикладів, які можна навести щоб показати, як речі, які їх цікавлять, можуть бути покращені.

Як тільки вони побачать як ця нова технологія може покращити те, що їм близьке, вони почнуть розуміти як це можна застосувати практично до всього решту.

Дайте їм Біткоін

Все філософствування, відео і проповідування, що є у світі, не може дати того ефекту, який дасть ДОСВІД користування біткоіном. Як тільки ви побачили, що людина зацікавилася зробіть наступне...

- Допоможіть їм налаштувати їх власний гаманець і відправте їм бікоін зі свого гаманця!

- Дозвольте їх відправити його вам назад у ваш гаманець.

Поясніть що ви щойно відправили їм гроші, в такий же спосіб, як відправляєте електронне повідомлення (email) і допоможіть їм зрозуміти що ви можете відправити їх (біткоіни) будь-куди у світі цілодобово (24/7) і це може бути як 2 копійки, так і 2 мільйони гривень.

І ловіть... момент зацікавленості біткоіном, який зачепив їх найбільше.

- Покажіть їм живі/актуальні транзакції на Tradeblock

- Покажіть їм обсяг торгів на Coin dance

Висновок

Деколи це може зводити з розуму, те що інші не бачать яким крутим є біткоін, так як ми бачимо. Хоча через 20 років, намагатися переконати людей що біткоін це крута річ, буде виглядати так само як сьогодні переконувати когось в тому, що земля кругла. Дотримання цих порад допоможе вам поширювати біткоін вірування :) більш ефективно та одночасно допоможе зберегти друзів та розсудливість.

Переклад з статті з news.bitcoin.com

Якщо вам сподобалась стаття - можете подякувати на мою біткоін-адресу: 374R3DMb9DU2cqVZzrA6ynArPevV7jRNiJ

Залиште коментар

Ім'я (обов'язково)
Email (не буде опублікований) (обов'язково)