G. Gavaleshko BLOG
Різновиди Біткоін гаманців та способи зберігання

Так багато хочеться написати, що якби мав ще три пари рук, то писав би чорити статті одночасно. Стільки всього цікавого є зв'язаного з біткоінами - і різновиди гаманців, і способи збереження коштів, як заробляти на хайпах, як майнити, способи відправки та отримання біткоінів, як перевірити кожну (вашу чи чиюсь іншу) транзакцію на blockchain.info (сайт-арбітр-аналітик у біткоін сфері), як країни беруться за регулювання економічної сфери в врахуванням біткоіна, як наш нацбанк робить такі ж потуги і море-море всього іншого.

В одній із минулих статтей я описував тільки один конкретний біткоін гаманець - Xapo. Насправді їх є дуже багато зі своїми особливостями використання, призначення та захисту.

Почнемо з гаманця Xapo аби нарешті завершити з ним і переключитися на інші біткоін теми.

  • Він дуже зручний для щоденних розрахунків. Тому що на сайтах, де ви виводите кошти (якщо є опція вивести на Xapo) ви можете вказати як довжелезний номер-ідентифікатор (наприклад 3FpiAE5pRd8uvd3yQE75FVuAN3up6hkCNp) так і email-адресу (на яку реєстрували гаманець Xapo) для отримання переказу. Наскільки мені відомо, то такої зручної опції з імейлом в інших гаманцях немає.

  • Однією з переваг є можливість двофакторної аутентифікації. Тобто, окрім логіну і паролю ви можете захистити ваш аккаунт додатковим кодом (який приходить через смс, або який можна побачити всередині програми Xapo на смартфоні). Це зменшує імовірність зламу вашого гаманця недобросовісними хакери (у справі фінансів додатковий захист не завадить).

  • Іншою зручністю гаманця є додаток на смартфоні. Він дає можливість робити все те, що ви робите на сайті (окрім, поки що, купівлі біткоінів). А це - неабияка зручність, адже ваш смартфон зазвичай завжди з вами і ви можете легко залишити чайові біткоінами (або заплатити за що-небудь інше) в місцях, де вони вже приймаються (чиї власники йдуть в ногу з часом).

  • Ще однією опцією є "cold storage", якщо перекласти дослівно, то вийде "холодне зберігання". Що це означає? Це щось назразок сейфу, де будуть зберігатися ваші кошти і ніхто не матиме до них доступу. Якщо ви маєте купу біткоінів і вам не маніпулювати всіма одразу (наприклад для розрахунків вистачає певної малої суми на балансі, або ви хочете унеможливити доступ до них у разі якщо хтось зламає ваш гаманець) то ви можете відправити їх на таке зберігання і вивести їх звідти зможете не швидше ніж за 48 годин. Ця опція - це чудове рішення (але наскільки мені відомо, то гаманець Xapo, якраз не є таким, якому можна довірити великі суми).

  • Зазвичай ваш гаманець має одну адресу, яка дається вам під час створення. Її можна раз зберегти (записати десь в зручному місці) і постійно користуватися нею, давати її всім від кого хочете отримати переказ. В чому тут проблема? Плюсом системи біткоін є те, що всі транзакції можна перевірити в інтернеті на сайті blockchain.info (там вони і проходять валідацію переказів - перевірка чи достатньо коштів на тому гаманці з якого йде переказ і підтвердження, яке робиться через певний час, час вироблення нових біткоінів у всій системі. Це окрема велика тема). Мінус же тут в тому, що якщо хтось знає ваш номер гаманця (а він має його знати щоб здійснити вам переказ), то він може спокійно перевірити всі транзакції по ньому на сайті blockchain.info. Це означає, що будь хто, хто робить вам переказ чи ви йому - володіє всією інформацією про рух коштів у вашому гаманці. А хіба ви хочете щоб хтось знав ваш фінансовий статус? Звісно що ні. Тому Xapo час від часу змінює номер вашого гаманця (здається після кожної транзакції) для того щоб розбити рух всіх ваших коштів на різні адреси. В такому випадку ніхто не матиме повної інформації про ваші кошти. (Всі ваші номери гаманця в Xapo які були раніше, залишаються активними, тобто якщо хтось перекаже на них кошти, вони і далі попадатимуть у ваш гаманець).

А тепер почнемо розбиратися з іншими гаманцями. Одним із дуже зручних для тривалого зберігання (на мою думку) є той, який можна створити на сайті blockchain.info - тут. Не вдаватимуся в деталі реєстрації (там все має бути інтуїтивно зрозуміло, а якщо ні - пишіть, допоможу). Він дає можливість створити гаманець з купою рівнів захисту, а вершиною є друк на принтері (можна і записати десь) листка з ключовими словами, які використовуватимуться для шифрування. Якщо хтось знайде такий листок - то він і заволодіє вашим гаманцем, тому що такий листок зі списком слів використовується для відновлення у разі проблем. На сайті можна одразу ж купити біткоіни для поповнення балансу. Плюс у них також є мобільний додаток для зручного користування гаманцем зі смартфону.

Аналогічних гаманців в ітеренті є багато, тому перейдемо інших до способів зберігання.

BTCC Mint

Є такий собі серівіс BTCC Mint. В їхньому магазині можна прибдати біткоіни у вигляді металічних монет різних номіналів та навіть у вигляді фішок для покеру. Тож якщо ви не фанат всіх цих онлайн штук - купуйте сумку монет і ховайте їх у шафу.

Різновиди Біткоін гаманців та способи зберігання

Trezor

Довго на ринку біткоінів працює компанія, яка продає фізичні гаманці для біткоін. Ними можна скористатися тільки у випадку підключення до комп'ютера, інакше - доступу до нього немає взагалі. Є ще пару компаній, які пропонують такі гаманці - Keepkey, Ledger wallets та інші.

Різновиди Біткоін гаманців та способи зберігання
Різновиди Біткоін гаманців та способи зберігання
Різновиди Біткоін гаманців та способи зберігання

Однією з наступних тем буде "сайти, на яких можна розраховуватися біткоінами". А якщо ви власник сайту - то ще однією зі статтей буде технічний опис "як запровадити розрахунок біткоіном у вас на сайті чи в магазині".

Якщо вам сподобалась стаття - можете подякувати на мою біткоін-адресу: 374R3DMb9DU2cqVZzrA6ynArPevV7jRNiJ

Залиште коментар

Ім'я (обов'язково)
Email (не буде опублікований) (обов'язково)